Історія лукуму
Історія лукуму
Рахат-лукум вважається одним з найдревніших східних десертів.
Колись ці солодощі вважали надзвичайно цінними і відвідати їх за столом
могли тільки та високопосадовці та знать. До складу цих ласощів входить
крохмаль, цукор, горіхи та вода з легким екстрактом, отриманим з пелюсток
троянд. Існує два види лукума: шакер-лукум – на цукровій основі і рахат-
лукум – на крохмальній або борошняній основі. На сьогодні найбільш
поширений є рахат-лукум або просто «лукум».
Перша легенда говорить, що колись жив один дуже багатий султан,
який любив зваблювати жінок за допомогою всіляких екзотичних десертів.
Одного разу він наказав повару приготувати ласощі, які ще не відомі в світі і
які танули б в роті. Так з’явився новий десерт – рахат-лукум.
Інша легенда свідчить, що ці солодощі з’явились в результаті
кулінарних змагань між поварами, головним призом в яких було місце на
кухні султана. Один з учасників створив неймовірно легкий і вишуканий
десерт, який підкорив серце турецького султана. Саме від цього моменту
ласощі стали улюбленим частуванням знаті, а загорнутий у мереживну
хустинку рахат-лукум став найбільш романтичним подарунком і символом
великої, чистої любові.
Третя легенда про геніального турецького кондитера, який був відомий
на весь Стамбул та за його межами, а черга за геніальними солодощами
збиралась ще зранку. На його кухні народжувались шедеври, а його слава
говорила сама за себе. Одним з них був рахат-лукум.
Точне походження цих ласощів невідомі, але значна кількість
культорознавців та істориків схиляються до того, що назва походить від
арабських слів «rahat- al-hulkum», що в перекладі означає «шматочок
насолоди».
За розміром і формою рахат-лукум:
кубічний (має форму кубиків);
арабський (у формі великого паралелепіпеда);
дитячий (фігурки тварин);
рулетний, цілісний, нарізний, двошаровий і ін.
По виду наповнювача рахат-лукум:
білий (не має добавок);
фруктовий (з додаванням фруктових соків);
горіховий (з додаванням арахісу, фундуку, фісташок і ін. горіхів);
з пелюстками квітів (як правило, додаються пелюстки троянд);
медовий, інжировим, «Візир» і ін.