Оливки і маслини – в чому різниця?
Оливки і маслини – в чому різниця?
Існує думка, що маслини і оливки – це плоди різних дерев, оскільки
вони відрізняються своїм кольором та смаком. Та це твердження є хибним.
Розділяти їх прийнято тільки в країнах СНД.
Насправді це вони ростуть на одних і тих самих дерев, а от збирають їх
по-різному. Плоди, які у нас прийнято називати оливками зриваються з дерев
недостиглими, тому вони мають зелений колір; маслини – це уже достиглі
плоди, які не потребують зривання – вони самі осипаються з крон дерев на
спеціальні сітки, які до них підвішені.
Основною різницею між оливками і маслинами є те, що незрілі плоди –
оливки – ніколи не використовуються для виготовлення олії. Їхнє
призначення бути легкою закускою і збирають їх в жовтні. Їсти, що ті, що ті
плоди сирими неможливо, адже вони є надзвичайно гіркими, саме тому після
зібрання урожаю оливки заливають соляним розчином і згодом консервують
для збереження свого ніжно-зеленого кольору.
Маслини ж збирають в січні-лютому і переважно використовують для
вироблення оливкової олії, а для того, щоб потрапити на стіл у вигляді
закуски або додатка до страв потребують більш ретельної обробки, оскільки
містять в собі діючі мікроелементи, які надають їм гіркуватого присмаку.
Часто для їх консервації використовують різні спеції для покращення
смакових якостей.
Користь оливок:
плоди добре та швидко засвоюються організмом і таким чином
покращуються процеси травлення;
вітамін А сприяє росту волосся та надає йому блиску;
вітаміни групи В діють як релаксанти;
фолієва кислота та вітаміни В4 – впливають на обмін речовин;
вітамін Е – покращує стан шкіри та розгладжує зморшки;
вітамін К – впливає на процеси кровообігу і зсідання крові;
регулярне вживання оливок покращує зір;
регенеративна функція допомагає швидшому загоєнню ран;
позитивно пливає на стан кісток та суглобів;
нормалізують роботу сечо-статевої системи.
Особливих протипоказань оливки не мають. Вживати їх не можна тільки
людям з холециститом через їхню жовчогінну дію.